YILBAŞI GECESİ 00.00 DA NEDEN MUSLUK AÇILIR?
İLGİNÇ HABERLER, 30 Aralık 2024 Pazartesi, 12:52Musluk açma ritüeli, yılbaşında yapılan en meşhur ritüeldir. Güzel dileklerle yılbaşına girmek isteyenler, özellikle musluk açma ritüeli nedir araştırıyor.
Yılbaşı ritüelleri arasında yer alan 'Musluk açma ritüeli' o yıl boyunca bereketin ve huzurun yağması için yapılan bir dilek ve istek biçimidir.Bu ritüeli gerçekleştirmek için yeni yılın ilk saniyelerinde yani saat 00.00'da kısa bir süreliğine evdeki tüm musluklar açılıyor.
Su akıtma geleneği, bolluk ve bereketin su gibi akması, ceplerin para dolması için yapılıyor. Yılbaşı kutlayacaklar için bilinen bazı ritüeller bulunmakta insanlar bu ritüelleri gerçekleştirdiklerinde huzuru ve mutluluğu bulacağına inanmakta.
Bilinen birçok ritüellerin yanında bilinmeyen birçok ritüeller de vardır işte o ritüellerden bazıları;
Nar ritüeli
Yılbaşında nar kırma ritüeli, yeni yılın bolluk, bereket ve şans getirmesi için yapılan bir gelenektir. Nar, çok sayıda çekirdeğiyle bolluğu simgeler, bu yüzden yılbaşı gecesi nar kırılır ve çekirdeklerinin etrafa dağılması sağlanır. Bu, bereketin her yere yayılması' anlamına gelir. Ritüel sırasında, kişiler iyi dileklerde bulunur ve birlikte narın çekirdeklerini toplar ya da yer. Bu gelenek, yeni yıla umut ve mutlulukla başlama amacını taşır.
Nar ritüeli nasıl gerçekleştirilir?
Yılbaşı gecesi, evin içinde ya da dışarıda bir alanda nar alınır ve dikkatlice yere ya da bir tepsiye kırılır. Narın kırılması sırasında, çekirdeklerinin dört bir yana dağılması sağlanır. Nar kırarken, kişiler genellikle 'Yeni yıl sana ve evimize bolluk, bereket, sağlık ve mutluluk getirsin' gibi dileklerde bulunur. Kırılan narın çekirdekleri yere ya da etrafa dağılır, bu da 'bolluk ve bereketin her yere yayılması' anlamına gelir.
Geri sayımda üzüm yeme rütieli
Yılbaşında geri sayımla masanın altında üzüm yeme ritüeli, özellikle İspanya ve bazı Latin Amerika ülkelerinde popüler olan bir gelenektir. Bu ritüel, yeni yılın her ayı için bir dilek tutma ve şans getirme amacı taşıdığına inanılır.
12 üzüm, yılın 12 ayını temsil eder. Her biri yeni yılın her ayında iyi şans ve bereket getirmesi için yenir. Geri sayım sırasında her üzüm yendiğinde, yılın her ayında dilekler tutulur.
Üzüm Ritüeli nasıl gerçekleştirilir?
Yılbaşı gecesi saat 12'de, yılın son dakikalarında geri sayım yapılır. Her bir geri sayımda bir üzüm yenir. 12. saniyede son üzüm yendikten sonra, yılın yeni başladığı kabul edilir.
Üzümler genellikle masanın altında ya da özel bir alanda yenir. Şansın ve bereketin evin her yerine yaydığına inanılan bir ritüeldir.
İLGİNÇ HABERLER 30 Aralık 2024 Pazartesi, 12:52
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler