BAŞKAN ÖZDEMİR'DEN FLAŞ UYARI!

BAŞKAN ÖZDEMİR'DEN FLAŞ UYARI!

KENT GÜNDEMİ, 09 Eylül 2024 Pazartesi, 10:03
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, olay.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin" diyerek inşaat firmalarına ve hak sahiplerine uyarıda bulundu.

Olay Medya'nın klasikleşen programı 'Bursa'nın Geleceği'nin bu haftaki konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, ilk 4 ayını değerlendirdi. Nüfus yoğunluğu, imar ve rantla mücadele eden Nilüfer'in büyük risk altında olduğunu söyleyen Başkan Özdemir, "Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım ki her şeyin başı olan yoğun talep ve kalabalıktan kaynaklı problemleri azaltalım. Bozbey'den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz" dedi.

"Bursa'nın Geleceği" programının bu haftaki konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, imar ve rant problemi çerçevesinde ilçede tartışma konusu yaratan inşaat çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Özdemir, konuyla alakalı şunları söyledi:

"Her yerde konuşuyorlar 'Şadi Başkan inşaatları durdurdu' diye. Firma sahibi, inşaatı yapmak için satış yapamıyor. Tıkanmış, maddi zorluk çekiyor, işini devam ettiremiyor. Bu kez 'evimiz ne oldu?' diye soran vatandaşa inşaatı, Şadi Başkan durdurdu diyor. Devam eden bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin. Sadece emsalin çok üstünde ruhsat alıp daha temel atmayanlara 'başlamayın' diyoruz. Proje tadilatı yapın, emsale uygun hale getirin, öyle başlayın diyoruz. Binalar yükseldi, uygun olmayanlara yapı kullanma izni alacaklar. Açık söyleyelim, burada sorumlu, yüklenici, arsa sahibi, izin veren belediye,yapı denetim şirketleri... Tek günahı olmayan oradan konut almış vatandaş. Bu sorunun çözülmesinden yanayım, eğer çözülecekse kamunun kasasına burada yok ettikleri yeşil alanları başka bir yerde üretebilelim diye ciddi harç yatırmaları gerekecek. Hukuki kısmı nasıl olacak bilemiyorum... Üzerinde çalışıyoruz."

Başkan Özdemir, Nilüfer'in yıllardır süregelen yoğunluk, imar ve rant problemlerine çözüm arayışlarının detaylarını açık açık paylaşarak hızla artan nüfus yoğunluğundan kaynaklı ilçede en çok gündeme gelen inşaatlar ve yıkımları ile ilgili, ''Zora giren firma inşaatını devam ettiremeyince 'evimiz ne oldu?' diye soran vatandaşa inşaatı, 'Şadi Başkan durdurdu' diyor. Devam eden bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin'' ifadelerini kullandı.

NİLÜFER BÜYÜK RİSK VE SALDIRI ALTINDA

Popülaritesinden kaynaklı kentin en çok imara açık olan ilçesi olan Nilüfer'deki rant sorununa ''Kente yönelik merkezi planlamalar kentin geleceğini risk altına sokuyor. Nilüfer büyük bir risk ve saldırı altında. Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım ki her şeyin başı olan yoğun talep ve kalabalıktan kaynaklı problemleri azaltalım. Bozbey'den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz. Nilüfer'den yapı izni almak isteyenler, kamunun kasasına burada yok ettikleri yeşil alanları başka bir yerde üretebilelim diye kamunun kasasına çok ciddi harç yatırmaları gerekecek'' sözleriyle açıklayan Başkan Özdemir ayrıca görev süresi boyunca hayat geçirecekleri faaliyetlerde öncelik sırasını; Çocuklar, gençler ve tarım politikaları olarak belirledi. Nilbel kafeleri ilçenin dört bir yanına yayacaklarını vurgulayan Özdemir, Kent Lokantası'nın açılışı için geri sayıma geçtiklerini duyurdu.

NİLÜFERLİ SOKAKTA DEĞİŞİMİ FARK EDİYOR

Soru: Seçim kampanyası döneminde anlayış değişiminden çok bahsetmiştiniz. Bu değişimi başarabildiniz mi? Yoksa hala değişime direnç var mı?

Değişim dediğiniz şey sözcük kadar kolay olmaz. Şuan bizim bakış açımıza uyan arkadaşlarla çalışıyoruz. Değişimin yüzde 80'inin tamamlandığını söyleyelim. Yapılanmayı o yüzden dikkatli yapmalısınız. Daha çok kadınlara görev verdik. 32 müdürümüzün 17'si kadın. 7 başkan yardımcımızın 4'ü kadın. Kadınlara eşitlik sözümüz vardı. Belediye personelinin vatandaşa yaklaşımı açısından değişimi sokakta fark ediyorsunuzdur. Bu kentin toprağına saldırana karşı belediyenin duruşu çok nettir. Yıkım da yapıyoruz. Tarım alanlarında yeni bir şey yapıyorlarsa hemen yıkıyoruz. Vatandaşın kırsalda katılımcı olmasını talep ediyoruz.

BÜYÜKŞEHİR'DE BOZBEY'İN OLMASI ELİMİZİ RAHATLATIYOR

Soru: Nilüfer Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi uzun zamandan sonra ilk kez aynı partinin çatısı altında. Bu durumun faydası oldu mu? Büyükşehir ile ilişkileriniz nasıl?

Büyükşehir Belediyesi yapılanma süreci ile çok zaman kaybetti. Büyükşehir'in bizde olmasının şöyle avantajı var; verdiğimiz sözleri ihtiyaçlar dahilinde yol arkadaşımızla birlikte çözmemiz daha kolay olacaktır. Mustafa Bozbey benim yol arkadaşım, çok eski bir dostum. Zaman zaman ayrışırız ama hep dayanışma içerisinde oluruz. Parti meselesi olunca her zaman bir araya geliriz. Benim Büyükşehir ve başka bir belediye ile sorunum yok. Kent yararını düşünen bir bakış açısı getirdiğimiz için bize kimsenin hayır deme şansı yok. Mustafa Bozbey ve ekibinin orada olması bizim elimizi çok rahatlatıyor. İletişimi çok kolay kuruyoruz. Her şeyi rahatlıkla talep edebiliyorum. Bize her zaman destek olmaya çalışıyor. Bir sorunumuz da yok.

HER ŞEYİ NİLÜFER'E YIĞMAK ANADOLU'DAKİ GİBİ BİR BEKA SORUNUDUR

Soru: Nilüfer ilçesi Bursa'nın en gözde ilçesi. Dolayısıyla imara açık rantı bol bir ilçe... 4 ayda ne gibi sıkıntılarla karşılaştınız? Yapı kullanma ruhsatları çok konuşuldu...

'Murphy Kanunları' gibi bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir. Nilüfer, Türkiye'nin 8. en gelişmiş ilçesi, hedefimiz de 1. olmak. Kente yönelik merkezi planlamalar kentin geleceğini risk altına sokuyor. Bütün sanayi bölgeleri, özel okullar, hastaneler, kültür-sanat, eğlence mekanlarının hepsi burada olursa hem iç hem de dış göç akınına maruz kalıyorsunuz. Bu da yeni konut taleplerini, yeni alanları imara açma ihtiyacı doğuruyor. Yeni alanlara bakacak olursanız tarım alanı dışında yer bulmak çok zor. TEKNOSAB'ın istihdamındaki 100 bin kişi de Nilüfer'de yaşamak isteyecek. Ki bir kısmı yaşıyor. Bu sayıyı orana vurursak, 390 bin nüfus nerede yaşayacak? Yeni sanayi bölgeleri açmak kentin geleceğini yok etme mücadelesidir. İlçe belediyelerinin bu konuda bir yetkisi yok fakat bütün yükünü ben çekeceğim. Şehrin her şeyini batıya yığarsan şehir dikleşmeye başlar. Aynı Anadolu örneği gibi... Demografik olarak bu ne kadar büyük bir tehlikeyse Bursa'da da her şeyi Nilüfer'e yığmak büyük bir tehlike. Bu bir beka sorunudur. Kentin doğusunda yeni cazibe merkezleri ve istihdam alanlarının yaratılması lazım. Bozbey'den kentteki düzensizliği dengelemesini bekliyoruz.

YAPI İZNİ İSTEYENLER BÜYÜK BEDEL ÖDEYECEK

Nilüfer büyük bir risk ve saldırı altında. Talep yüksek olunca arazi ve konut fiyatlarına da yansıyor. Kentsel dönüşüm adı altında yığma binalar artıyor. Yasal ve yasal olmayan obezli bina diyoruz biz onlara. Bina bazlı kentsel dönüşüm projelerinin tamamı Nilüfer'de yanlış yapılmıştır. Ada bazlı yapmak istiyoruz. Bu da yetmeyebilir, bölge bölge yapmak lazım. Ankara'da portakal çiçeği vadisi Bursa'daki kentsel dönüşümün örnek modelidir. Binalar yükseldi, uygun olmayanlara yapı kullanma izni alacaklar. Açık söyleyelim, burada sorumlu, yüklenici, arsa sahibi, izin veren belediye,yapı denetim şirketleri... Tek günahı olmayan oradan konut almış vatandaş. Bu sorunun çözülmesinden yanayım, eğer çözülecekse kamunun kasasına burada yok ettikleri yeşil alanları başka bir yerde üretebilelim diye ciddi harç yatırmaları gerekecek. Hukuki kısmı nasıl olacak bilemiyorum... Üzerinde çalışıyoruz. Her yerde konuşuyorlar 'Şadi Başkan inşaatları durdurdu' diye. Firma sahibi, inşaatı yapmak için satış yapamıyor. Tıkanmış, maddi zorluk çekiyor, işini devam ettiremiyor. Bu kez 'evimiz ne oldu?' diyen vatandaşa inşaatı, Şadi Başkan durdurdu diyor. Devam eden bir tane inşaatı durdurmadım. Durdurdu diyen müteahhit varsa bana getirin. Sadece emsalin çok üstünde ruhsat alıp daha temel atmayanlara 'başlamayın' diyoruz. Proje tadilatı yapın, emsale uygun hale getirin, öyle başlayın diyoruz '

TARIM İÇİN İHRACATÇI KARTELİNİ KIRACAĞIZ

Tarımın kazancını yükseltecek hikayeler üretmek gerekiyor. Tarıma teşvik edici planlar üretmemiz lazım. Köylerin kooperatifleşmesi için çaba sarf ediyoruz. Analizleri iyi yapıyoruz. Her toprağa hakimiz. Herhangi bir köydeki toprağa bir şey ekmek istediğiniz zaman yönlendiriyoruz. Bursa'nın en iyi laboratuvarı bizde. Çiftçinin yanından olup İhracatçıya karşı biz masaya oturacağız. Çiftçim, ihracatçıyla tek başına mücadele etmeyecek. . 1 üretici, 10 tane ihracatçı var. Onların kartelini tekel oluşturarak biz kıracağız.

Nilüfer'de 550 bin insan var. Şehrin dengelenmesi için doğu tarafında yeni yaşam alalarına ihtiyaç var. Sanayi bölgelerinin artık kentin doğusuna kurulması lazım. Merkezi hükümetin buradan Bandırma'ya kadar uzanan sanayi bölgesi planından acil olarak vazgeçmesi lazım. Tarım alanlarına sanayinin girmesini engellememiz lazım.

Soru: Nilüfer, yıllarca merkez ilçeler arasında tek başına CHP ilçesi olarak kentin en saygın ilçelerinden oldu. Bu seçimlerde ise CHP'li belediyeler de çoğaldı. Büyükşehir geldi, Osmangazi geldi. Nilüfer yine diğer belediyeler arasında yıldız gibi parlayacak mı? Birikimlerinizden faydalanarak Nilüfer'i daha da yukarıya çıkaracak çalışmalarınız olacak mı?

Dijital köy ve dijital göçebeler için çalışmamız var. Ayvaköy,Fadıllı, Gölyazı bölgesini eğlence-turizm alanı gibi düşünüyoruz. Ayvaköy'de dijital köy yapacağız. Fadıllı'da yamaç paraşütü tesislerimizi çoğaltacağız, çadır kamp alanları, bisiklet yollarıyla besleyeceğiz. Nitelikli kaliteli yemeklerin olacağı tesislerimizi arttıracağız. Oradan Gölyazı bağlantısını kuracağız. Nilüfer her durumda yıldızı parlak bir ilçe. Diğer belediyelerimiz de artık CHP'de ama Nilüfer çok yukarda. Biz bayrağı daha da yukarı çıkarıp iyice parlatacağız.

Soru: Sosyal belediyeciliğin bir işareti de kreşler. Kreş çalışmalarınız daha çok olacak mı? Sanayisi 3 vardiya çalışan bir Bursa'da gece kreşlerinin olmaması bir eksiklik değil mi?

Kreşleri kadınların özgürlüğü olarak görüyoruz. Çok önemsiyoruz. Özdilek bağışçısıyla Eylül ayında açacağımız kreşimiz var. Bu sene 5 bağışçı ile 5 kreş açacağız. Kreşi yapmak değil sürdürebilmek çok önemli. Gece kreşi talebi olursa tabi ki düşünürüz.

"MAAŞLARI GÜNÜNDE ÖDEMEDE SIKINTI YAŞAYABİLİRİZ"

Göreve geldikten sonra geçirdiğiniz maddi açıdan sancılı bir süreç geçiren "Şimdi ekonomik olarak biraz rahata erdiniz mi?" sorusuna personeli üzen bir yanıt verdi. Özdemir;

"Belediyelerin borçlu olmasını normal karşılamak lazım. Borcu olmayan belediye iş yapmıyordur. Nilüfer Belediyesi'nin finansal yapıları çok bozulmuş ve bunun yarattığı sıkıntılar vardı. Toparlama sürecimiz sancılı geçti. Ama bunlardan şikayetçi değiliz, kimse de bizi silah zoruyla aday yapmadı. Şikayet etmiyoruz. Bozuk olan finansal dengeleri bozuk toparlamaya çalışıyoruz. Yeni bir anlayış getirdik. Ortak akılla hareket edecek bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Odalar, STK, kent ve mahalle konseyleriyle birlikte güzel bir Nilüfer yaratmak için hızlıca yol alıyoruz. Kendi yetki ve gücümüzü toplum ve halkla buluşturacağız.

Yapılanmada ise Nilüfer'e en iyi hizmeti verebilecek kadroları oluşturmayı amaçladık. Nilüfer'deki algı bozukluklarını toparladık, hala çalışıyoruz. Çalışanların maaşlarını ödeyemediğimiz kısmı açıklamak istiyorum: İlk 2 aydan sonraki maaşlarımızı zamanında yatırdık.Ancak bu durum bundan sonra maaşları günü gününe ödeyeceğimiz anlamına gelmez. Her seferinde zorlanıyoruz. Bütçedeki maaş yükü yasal sınırların çok üstünde. Bunu sürdürülebilir kılmak çok kolay değil..." dedi

Nilüfer ilçesine Ankara modeli!

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, ilçede bu zamana kadar uygulanan kentsel dönüşüm uygulamasının tamamen yanlış yapıldığını söyledi.

Başkan Özdemir, Nilüfer'de yapılan ve yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Talep yüksek olunca arazi ve konut fiyatlarına da yansıyor. Kentsel dönüşüm adı altında yığma binalar artıyor. Biz, onlara yasal ve yasal olmayan obezli bina diyoruz. Bina bazlı kentsel dönüşüm projelerinin tamamı Nilüfer'de yanlış yapılmıştır. Biz ada bazlı yapmak istiyoruz. Bu da yetmeyebilir, bölge bölge yapmak lazım. Ankara'da 1995 yapılan portakal çiçeği vadisi projesi, kentsel dönüşümün örnek modelidir. 30 yıl önce yapılanı daha yeni uygulamaya başlayacağız. Kentsel dönüşümde de sadece bina yükselterek bina sağlamlaştırma yapılıyor. Ancak fay hattı üzerindeysen bir şey değişmeyecek. Nilüfer'de bütüncül bir dönüşüm yaparak fay hatlarının dikkate alınacağı bir yapı olmalıdır. İlçe belediyesi sadece yeni yapılaşmalarda 1/100.000'lik planlarda bunu keser. Mevcutlar sıkıntılı."

KENT GÜNDEMİ 09 Eylül 2024 Pazartesi, 10:03

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

BURSA BARAJLARI ALARM VERİYOR!

BURSA BARAJLARI ALARM VERİYOR!

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA  GÜÇ BİRLİĞİ

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA GÜÇ BİRLİĞİ

GEMLİK KAYMAKAMI KIRKLARELİ VALİSİ OLDU

GEMLİK KAYMAKAMI KIRKLARELİ VALİSİ OLDU

YİNE MUSTAFA ESGİN DUYURDU!

YİNE MUSTAFA ESGİN DUYURDU!

TESETTÜRE GİRİNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU!

TESETTÜRE GİRİNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU!

ARTIK ÜCRETLİ OLACAK!  BELEDİYEDEN YENİ KARAR

ARTIK ÜCRETLİ OLACAK! BELEDİYEDEN YENİ KARAR