YAPAY ZEKANIN YOK EDEMEYECEĞİ MESLEKLER

YAPAY ZEKANIN YOK EDEMEYECEĞİ MESLEKLER

BİLİM VE TEKNOLOJİ, 16 Ağustos 2024 Cuma, 13:07
Son yıllarda yapay zeka kullanımının artmasıyla bazı mesleklerde insan ihtiyacı azalıyor. Ancak insana her zaman ihtiyaç duyulacak meslekler de mevcut.

Yapay zeka teknolojisinin yükselişi, hem akademik dünyada hem de iş hayatında önemli değişimlere yol açtı. ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin intihal sorunları yaratıp yaratmadığı tartışılırken, aynı zamanda iş gücünün yerini alıp almayacağına dair endişeler de gündeme geliyor. Uzmanlara göre, 2025 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 85 milyon iş, otomasyon tehlikesiyle karşı karşıya

Yapay zekanın yaygınlaşması, birçok insanın yaptığı işlerin yerini alabilir. Ancak, sevindirici olan şu ki yapay zeka verimliliği artırmada harika olsa da, birçok mesleği tamamen ortadan kaldıramaz. Yaratıcılık, muhakeme ve duygusal zeka gibi insana özgü yetenekler gerektiren işler, yapay zekaya karşı daha güvenli. İşte yapay zekanın yok edemeyeceği meslekler:

1. Danışmanlar ve terapistler: Danışmanlık ve terapi, empati ve duygusal anlayış gibi insana özgü yeteneklere dayandığı için yapay zeka bu mesleğin yerini kolayca doldurulamaz. Bu roller, bireylerle güçlü bir güven bağı kurmayı ve yüz yüze etkileşimleri içeriyor. Yapay zeka bazı alanlarda yardımcı olsa da, duygusal zeka ve insan bağlantısı gerektiren etkili danışmanlık ve terapilerde yetersiz kalır. Danışman veya terapist olmak için psikoloji, sosyoloji gibi alanlarda eğitim almanız ve pratik beceri eğitimi tamamlamanız gerekir.

2. İnsan yaratıcılığına ve duygusal yorumlamaya ihtiyaç duyulan yaratıcı meslekler: Sanatçılar, müzisyenler, tasarımcılar ve reklamcılar gibi yaratıcı sektörlerde çalışanlar, insan yaratıcılığına ve duygusal yorumlamaya dayalı işlerde oldukları için yapay zekaya karşı daha dirençlidir. Yapay zekan mantıksal akıl yürütmede başarılı olsa da, sanatsal ifade ve yaratıcı süreçler hala insanlara özgüdür. Müzik ve sahne sanatları gibi alanlarda, yapay zeka insan duygusunu ve doğaçlamayı tam anlamıyla yakalayamaz.

3. Yönetim ve liderlik pozisyonları: Yönetim ve liderlik pozisyonları, vizyon sahibi olmayı, stratejik düşünmeyi ve ekipleri motive edebilmeyi gerektirir. Yapay zekanın bu nitelikleri taklit etmesi zordur. Ayrıca, yöneticiler, piyasa eğilimlerini analiz etmek ve stratejik kararlar almakla sorumludur. Bu süreçte duygusal zeka ve tarafsız karar alma yeteneği önemlidir, bu da şu an için yapay zekanın yerine getiremeyeceği bir görevdir.

4. Sağlık çalışanları: Yapay zeka sağlık sektöründe giderek daha fazla kullanılmasına rağmen, hasta bakımının insan odaklı yaklaşımı nedeniyle doktorlar ve hemşireler gibi sağlık çalışanlarının yerini alması pek olası değildir. Yapay zeka tanı koyma süreçlerini desteklese de, insan etkileşimi ve sezgi, hasta bakımında vazgeçilmezdir.

Kaynak:T24

BİLİM VE TEKNOLOJİ 16 Ağustos 2024 Cuma, 13:07

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

CEMİL AYDIN'DAN MANİDAR PAYLAŞIM!

CEMİL AYDIN'DAN MANİDAR PAYLAŞIM!

CHP BURSA HİZMET YERİNE BİRBİRLERİYLE KAVGA ETMEYİ TERCİH EDİYOR

CHP BURSA HİZMET YERİNE BİRBİRLERİYLE KAVGA ETMEYİ TERCİH EDİYOR

İYİ PARTİ'DE ŞOK İSTİFA!

İYİ PARTİ'DE ŞOK İSTİFA!

Survivor 2025'te kim ne kadar kazanacak?

Survivor 2025'te kim ne kadar kazanacak?

MUHAMMET DEMİR YENİDEN BURSASPOR'DA

MUHAMMET DEMİR YENİDEN BURSASPOR'DA

BURSA'DA 23 YILLIK AVM KAPANDI

BURSA'DA 23 YILLIK AVM KAPANDI