Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Bursa’ya deprem uyarısı: O ilçeye dikkat çekti
, 06 Şubat 2024 Salı, 16:0111 ili etkileyen asrın felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. Deprem gerçeği zaman zaman bizlerin aklından çıksa da depremin yaşandığı 11 ilde acı hala dinmedi. 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, birçok insan yaralandı, birçoğu da evini ve ailesini kaybetti.. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Norm Haber’e özel açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 11 ili etkileyen asrın felaketinin sıkıntısının 3-4 yıl daha çekileceğini söylerken, beklenen Marmara depremi hakkında da konuştu.
6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 04.17’de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl geçti. 10 binlerce bina deprem felaketinde yerle bir olurken, 50 binden fazla vatandaşımızı da o depremlerde kaybettik. Depremin yaşandığı 11 ilde acı hala dinmedi. Depremin yıl dönümünde Norm Haber’e açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş’ta yaptığı incelemelere de değinerek, deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çekti.
“MARMARA BİLİMSEL OLARAK DEPREME HAZIR, PEKİ FİİLİ OLARAK HAZIR MI? TABİİ Kİ DEĞİL”
Geçtiğimiz günlerde 6 Şubat depreminin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a gidip yerinde incelemelerde bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremden çıkarılması gereken sonucun, vatandaşların derhal binalarını kontrol ettirmeleri gerektiği olduğunu vurguladı. Depremden tek kurtuluş yolunun ‘sağlam yerde, sağlam yapı’ olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, beklenen Marmara depremine yönelik de konuştu. Ercan, “Marmara bilimsel olarak depreme hazır. Peki fiili olarak hazır mı? Tabii ki değil. Çünkü Marmara bölgesi Türkiye nüfusunun aşağı yukarı 5’te 2 buçuğunu taşıyan bir yer. Dolayısıyla biz nerelerin yıkılacağını, nerelerin ağır hasar alacağını biliyoruz. Tek yapmamız gereken deprem yıkmadan bizim yıkıp onların yerine yıkılmayacak binaları yapmak. Tek çare bu” ifadelerini kullandı.
“BURSA’DA YENİ BİR DEPREM OLURSA O İLÇE KESTEL OLACAK”
Bursa’nın bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Ercan, Merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5.1’lik depreminin ardından devam eden artçı sarsıntıların olağan olduğuna değinerek yakın zamanda Marmara’da büyük bir depremin beklenmediğinin altını çizdi.
Kuzey Anadolu kırığının en güney kolunun Bursa’dan geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, Bursa’da yeni bir deprem olursa o ilçenin Kestel olacağını savundu.
Prof. Ercan, 2016’da yaptığı bir açıklamada Eskişehir’den gelen, İnegöl’ün üzerinden Uludağ’ın kuzey doğu eteklerinden giden kırığın da Mudanya’ya doğru gittiğini, bu iki kırığın kesiştiği yerin Kestel olduğunu ve hiçbir yerde deprem olmazsa Kestel’de deprem olacağını söylemişti.
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler