GÖL BAŞI GÖLETİNİN SUYU NEREYE GİDİYOR?

GÖL BAŞI GÖLETİNİN SUYU NEREYE GİDİYOR?

KENT GÜNDEMİ, 15 Ekim 2024 Salı, 11:57
Bursa'dan İnegöl'e doğru giderken Kestel ilçesi sınırları içerisinde kalan Gölbaşı Göleti'ni görürdük. Görürdük diyorum çünkü gölet alanı pırasa, roka, marul gibi sebzelerin yetiştirildiği bir alana dönüşmüş. Göletin suyu ise yok denecek kadar az.gölet tarlaya dönüşmüş.

Gölbaşı Göleti, çevrede tarımla uğraşan köylülerin tarım alanlarını sulaması için 1933 yılında inşa edilmiş.

Gölbaşı Göleti'nin suyu, yine Kestel ilçesine bağlı Aksu Köyü'nden geçen, kaynağını Uludağ'dan alan Aksu Deresi'nden besleniyor.

Bursaport'tan Pelin Akdemir'in haberine göre; Aksu Deresi de kurumuş. Köylüler tarım arazilerini sulamak için Aksu Deresi'ni kullanıyorlar, su üst köylerde bitiyor, gölete ulaşamıyor.

Göletin suyu hem kuraklık hem beslenen kaynağın kuruması nedeniyle yaklaşık 1,5 kilometre çekilmiş durumda. Su birikintisi kalmış. Çevredeki köylülerin ekinlerini sulaması için Devlet Su İşleri tarafından yapılan su kanalları bulunuyor. Bulunuyor ama gölde su olmadığı için su kanalları kapalı. DSİ yetkilileri, oturdukları yerden "Göletimizde su yok, yağışları bekliyoruz" diyor.

Göletin yakınında Dudaklı Köyü'ne ait bir su kuyusu bulunuyor. Köy muhtarı her ne kadar 'artık su vermiyoruz' dese de su kuyusundan Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi'ne tankerlerle su taşınıyor. Sanayiye su çekilen yer altı su kuyusu göletin havzasında kalıyor.

Gölbaşı Göleti'nde incelemede bulunan Bursa Su Kolektifi'nden Habib Göbelez, yer altı sularının göleti besleyen kaynaklardan biri olduğunu ve bu suların tankerlerle sanayiye taşındığını gözlemlediğini söylüyor. Göbelez, "Gölbaşı'nın suyu o denli çekilmiş ki çok az bir kısımda su kalmış. Suyun çekildiği alanda tarım yapılıyor. Bu gölün bu kadar susuz kalması gölün bir daha ne kadar dolabileceği konusunda endişe verici. Bu göletten sulama kanallarına su veriliyordu. Kanala verilecek su kalmamış" diyor.

Suyun çekildiği alanlar tarım alanı olmuş. Maydanoz, roka, soğan, pırasa, karnabahar gibi ürünler ekiliyor. Kanuna göre gölün suyunun çekildiği alanlarda tarım yapılabiliyor. Gölbaşı Göleti'nin alanı da Dudaklı köylüleri tarafından aralarında bölüştürülmüş, mevsimlik tarım işçileri çalışıyor.

Gölbaşı Göleti'nin büyütülme projesi

Dudaklı Köyü Muhtarı Caner Aslan, Devlet Su İşleri'nden göleti tarım alanı kullanmaları için izinlerinin olduğunu söylüyor. Aslan, "Kendi kafamıza göre arsaları paylaşıyoruz. Kim nereyi ekmek isterse ekiyor. Biz göz göre göre ekiyoruz. Geçen sene ektik, 100 dönüm maydanoz, roka suyun içinde kaldı" diyor. Muhtar Aslan, yer altı kuyusundan sanayiye verilen suyu ise köye cami yaptırmak karşılığında verdiklerini söylüyor.

"Kar olursa gölet doluyor, olmazsa dolmuyor" diyen Aslan, göletin büyütülme projesinden bahsediyor. Kestel, Gürsu, Yıldırım ilçelerinin içme suyunun karşılanması ve bazı köylere tarım alanlarının sulanması için DSİ tarafından göletin büyütülmesi planlanıyor. DSİ, proje için bu yaz sondaj çalışmaları ve zemin etüt çalışmaları yapmış. Aslan, "Nereye, ne yapacaklar, ne zaman yapacaklar bilmiyoruz. Kimse açıklama yapmıyor" diyor. Gölet büyütülürse köylülerin de yaklaşık 600 dönüm tarım arazisini kapsayacak.

Kaynak Bursaport

KENT GÜNDEMİ 15 Ekim 2024 Salı, 11:57

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

İYİ PARTİ'DE ŞOK İSTİFA!

İYİ PARTİ'DE ŞOK İSTİFA!

MUHAMMET DEMİR YENİDEN BURSASPOR'DA

MUHAMMET DEMİR YENİDEN BURSASPOR'DA

Survivor 2025'te kim ne kadar kazanacak?

Survivor 2025'te kim ne kadar kazanacak?

CHP BURSA HİZMET YERİNE BİRBİRLERİYLE KAVGA ETMEYİ TERCİH EDİYOR

CHP BURSA HİZMET YERİNE BİRBİRLERİYLE KAVGA ETMEYİ TERCİH EDİYOR

CEMİL AYDIN'DAN MANİDAR PAYLAŞIM!

CEMİL AYDIN'DAN MANİDAR PAYLAŞIM!

BURSA'DA 23 YILLIK AVM KAPANDI

BURSA'DA 23 YILLIK AVM KAPANDI