DÜZENLİ BALIK YEDİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUR

DÜZENLİ BALIK YEDİĞİNİZDE VÜCUDUNUZDA NELER OLUR

ÖNEMLİ BİR SAYFA, 02 Eylül 2024 Pazartesi, 13:55
Balık içinde bulunan omega-3 asidi, D vitamini ve protein ile sağlık açısından önemli bir besindir. Peki, düzenli balık yediğinizde vücudunuzda neler olur?

Balık, insan sağlığına sayısız fayda sağlayan zengin bir besin kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, protein, vitamin ve minerallerle dolu olan balık, düzenli tüketildiğinde vücut üzerinde pek çok olumlu etki yaratabilir. Kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına, bebeklerin beyin sağlığından ruh haline kadar geniş bir yelpazede yararlar sunan bu besin, dengeli ve sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır. Peki, düzenli balık yediğinizde vücudunuzda neler olur?

1. Kalp sağlığını iyileştirir: Özellikle yağlı, soğuk su balıkları (somon gibi) omega-3 yağ asitleri ile doludur. Bu yüzden düzenli balık yiyen kişilerde kardiyovasküler hastalık ve felç riski daha düşüktür. Araştırmalar günde 20 gram balık yemenin kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini %4 azalttığını gösteriyor.

2. Hamileler düzenli olarak yerse bebeğin beyin sağlığını destekler: Balıkların içindeki besinler, bebeklerin gelişmekte olan beynini destekler. Bu yüzden hamilelerin balık tüketmesi önemlidir. Araştırmalara göre balık gibi omega-3 açısından zengin besinler tüketmek, erken doğum riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Hamileyseniz, somon ve morina balığı gibi düşük cıvalı balıkları tercih edebilirsiniz.

3. Zihni güçlendirir: Balık, B12 vitamini, kolin ve omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere beyin sağlığını destekleyen birçok besin içerir. Balık tüketimi Alzheimer hastalığının ilerlemesini azaltabilir ve hafif bilişsel hastalıklara iyi gelebilir. Yapılan bir çalışma, haftada bir balık yiyen yaşlı insanların, yemeyenlere kıyasla bilişsel işlevlerinin iyileştiğini gösteriyor.

4. Ruh halini iyileştirir: Balık yemek ile ruh sağlığı arasında bir bağlantı olabilir. Araştırmalar Omega-3 yağ asidi ve D vitamini seviyelerinin düşük olmasını depresyon ile ilişkilendiriliyor. Balıklarda omega-3 yağ asidi ve D vitamini yüksektir. Yani düzenli balık tüketmek ruh sağlığını iyileştirebilir. Yedikleriniz ile ruh sağlığınız arasında bir ilişki olsa da eğer psikolojik olarak kötü hissediyorsanız bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

5. Bazı iltihaplanmaları azaltır: Kronik inflamasyon; kanser, kalp hastalığı, artrit ve diyabet gibi çok sayıda sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Kronik düşük dereceli inflamasyonu yönetmeye yardımcı olabilecek besinler arasında omega-3 yağ asitleri oldukça önemlidir. Yağlı balıklar, inflamasyonu bastırmaya yardımcı olan DHA ve EPA sağlar. Düzenli balık yediğinizde vücudunuzda neler olur yazımızın sonuna geldik.

Kaynak:T24

ÖNEMLİ BİR SAYFA 02 Eylül 2024 Pazartesi, 13:55

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

YİNE MUSTAFA ESGİN DUYURDU!

YİNE MUSTAFA ESGİN DUYURDU!

ARTIK ÜCRETLİ OLACAK!  BELEDİYEDEN YENİ KARAR

ARTIK ÜCRETLİ OLACAK! BELEDİYEDEN YENİ KARAR

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA  GÜÇ BİRLİĞİ

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA GÜÇ BİRLİĞİ

TESETTÜRE GİRİNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU!

TESETTÜRE GİRİNCE ÇOK KONUŞULMUŞTU!

BURSA BARAJLARI ALARM VERİYOR!

BURSA BARAJLARI ALARM VERİYOR!

GEMLİK KAYMAKAMI KIRKLARELİ VALİSİ OLDU

GEMLİK KAYMAKAMI KIRKLARELİ VALİSİ OLDU