BURSA’DA KUZU KUZU DEPREMİ BEKLEMEK

BURSA’DA KUZU KUZU DEPREMİ BEKLEMEK

, 31 Mayıs 2024 Cuma, 15:58

Deprem uzmanları, olası Marmara Depremini “ eli kulağında bekliyoruz” derken Bursa için de kritik açıklamalar yaparak kent yetkililerine her fırsatta uyarıda bulunuyorlar. 

Büyük bir bölümü fay hattının üzerinde bulunan Bursa’da yaşayan vatandaşlar korku ve çaresizlik içinde kent yetkililerinden somut hareketler bekliyor. 

99 depreminin ardından Bursa’da Belediyeler, STK’lar ve birçok kurum kuruluş tarafından yüzlerce toplantı ve tatbikat yapılmakta. 

Hatta önümüzde ki günlerde AFAD tarafından Marmara bölgesinde beklenen olası depremler nedeniyle, 'Türkiye Afet Müdahale Planı' kapsamında  merkez üssü Bursa olan ve olası depremden etkilenmesi  muhtemel Yalova, Kocaeli, Bilecik ve İstanbul illerini kapsayan 6.7 büyüklüğünde deprem senaryosu ile hazırlanan 6 Haziran tarihinde büyük bir deprem tatbikatı gerçekleştirilecek.

Tatbikatlar, toplantılar kurum ve kuruluşlarda tüm hızıyla devam ederken “ Depreme hazır mısınız?” sorusunu sorduğumuz vatandaşlar yapılanların kağıt üzerinde kaldığı düşüncesindeler.

Nilüfer İlçesinde oturan A.B isimli vatandaş “ Çök-kapa-tutun dışında ne yapabilirim ki” derken;

Osmangazi İlçesinde ikamet eden Ö.Ç “ Bursa’da depremle ilgili bugüne kadar somut bir adım yapıldığını görmedim duymadım. Sadece toplan toplan dağıl. Her şey kağıt üzerinde kalıyor. Sığınaklarımız, toplanma alanlarımız bile belirsiz.” Diyerek sert tepki gösterdi.

İmar mevzuatının hoyratça kullanıldığı Bursa’da özellikle yanlış zemin üzerine kurulan yüksek binaların büyük bir risk oluşturduğunu belirten Bursalı vatandaşlar “ Depreme hazırlıklı olun deniliyor, eşyalarımızı sabitlemek, deprem çantası hazırlamak ve çök kapan  dışında bir hazırlık yapamayız. Hazırlık, önlem acilen kentsel yönetim tarafından yapılmalı” çaresizliklerini dillendirdiler.

Peş peşe uyarıların yapıldığı ve deprem gerçeğine çok yakın olan Bursa ve Bursalılar eli kolu bağlı “Kuzu kuzu depremi bekliyor” …

İşte Bursa ile ilgili peş peşe gelen uyarılar:

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki;

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki dikkat çeken deprem uyarısı ile gündeme geldi. En az 6.5 şiddetinde olabilecek illeri açıklayan Moriwaki Marmara Bölgesi'ni işaret ederek, Balıkesir, Çanakkale, Bursa ve Kütahya'yı tehlikeli bulduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Naci Görür;

Gemlik'in konumu iyi değil. Gemlik  Fayı üzerinde Bu fay İznik ve Geyve Fayı'nın devamı. Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Kolunu oluşturuyor"  Gemlik'in konumu iyi değil. Gemlik Fayı üzerinde. Bu fay İznik ve Geyve Fayı'nın devamı. Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Kolunu oluşturuyor.

- Yapılan bazı çalışmalara göre 1999 depremlerinden sonra güney kolun enerjisi belirli bir miktar boşaltıldı. Ama buna rağmen Gemlik kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamaz.

- Hem fayın üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde. Gemlik’te yeni imar ve iskan verilmemeli ve yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılmalıdır

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör olası bir depremin büyük yıkıma uğratacağı kentler arasında ilk olarak Bursa'nın ismini verdi.Celal Şengör’ün saydığı iller arasında Bursa da yer aldı.. “Türkiye’de haritaya baktığınız zaman, ‘Bu ilde şehirleşme olmamalı, buraya böyle binalar yapılmamalı’ dediğiniz en dikkat çekici şehirler hangileri?sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Celal Şengör’ün cevabı şöyle, 

Mesela Bursa’nın ovadaki kısmı, mesela   Erzincan. Hatta 1939 depremi olunca İhsan Hoca, ‘Bizler o zaman İsmet İnönü’ye söyledik. Şehri taşıyalım dedik.’ demişti. İnönü de demiş ki, ‘Devletimizin şu anki iktisadi gücü bütün şehri taşımaya yetmez.’ Çünkü Erzincan bir çöküntü ovasının içinde oturuyor. Dolayısıyla sakat bir  yerde. Mesela Alaşehir’i düşün, Salihli’yi düşün. Bunlar, Alaşehir grabeni üzerine çöreklenmiş yerler. Buralarda sıkı bir deprem perişan eder orayı. Buna benzer çok şehir var Türkiye’de. Mesela Aydın’ı düşün yurt üstünde oturuyor. Yapılması gereken zemini iyice inceleyip binaları da ona göre yapmak. İnsanları taşıyamazsınız ama binalarını ona göre yaparsınız”.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik   Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, İznik ve Gemlik faylarının aynı anda kırılması durumunda 7.7 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini ve bu durumun Marmara Bölgesi'ni tamamen etkileyebileceğini öngördü.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş:

Olası İstanbul depremi için tartışmalar gündemdeki yerini korurken Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan da bir uyarı Bursa için geldi. 

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Bursa'nın tarihine bakıldığında 7'den büyük bir deprem olabileceğini paylaştı. KAF'ın güney kolunda, İznik-Mudanya-Bursa yöresi 1957 ve 1967 Mudurnu depremlerinden sonra sismik boşluğa dönüşmüştür

31 Mayıs 2024 Cuma, 15:58

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

GEMLİK BARINAKTA DÜŞÜNDÜREN BÜYÜK ŞÜPHE

GEMLİK BARINAKTA DÜŞÜNDÜREN BÜYÜK ŞÜPHE

"HER YER ÇAMUR HER YER ÇUKUR"

"HER YER ÇAMUR HER YER ÇUKUR"

BURSA HAVUZLU PARK'TA ÇALIŞMALAR NEDEN DURDU!

BURSA HAVUZLU PARK'TA ÇALIŞMALAR NEDEN DURDU!

"ÖZÜR DİLEME 'ERDEM'İNİ GÖSTEREBİLECEK MİSİN?"

"ÖZÜR DİLEME 'ERDEM'İNİ GÖSTEREBİLECEK MİSİN?"

KÜRSÜYE ÇIKAMAYAN MECLİS ÜYESİ KENDİ KÜRSÜSÜNÜ KURDU

KÜRSÜYE ÇIKAMAYAN MECLİS ÜYESİ KENDİ KÜRSÜSÜNÜ KURDU

HALKIN MESAJI NET!

HALKIN MESAJI NET!