BURSA'DA DEV BARAJ PLANI İPTAL!

BURSA'DA DEV BARAJ PLANI İPTAL!

KENT GÜNDEMİ, 22 Nisan 2025 Salı, 13:18
Bursa'nın Yenişehir ilçesinin içme suyu ihtiyacını bitirecek Günece Barajı projesi için yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu iptal oldu. İşte alınan kararın nedeni...

Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü, Yenişehir ilçesine bağlı Günece mahallesi mevkiinde yapmayı planladığı baraj için ÇED başvurusu yapmıştı.

BAŞVURUDA KARAR ÇIKTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakalığı'na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Bursa Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün görüşüne dayanarak ÇED başvurusunu sonuçlandırdı.

Bursa Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, projenin alanının 3 km'den yakın çevresinde zeytinlik ve zeytin vasıflı alanlar bulunduğundan, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. maddesi gereğince başvuruyu uygun görmediğini bildirdi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü de uygun görüş bildirilmemesi üzerine ÇED başvusunu iptal etti.

Nazka Çevre Mühendislik Jeoloji Gıda İnşaat Tıbbi Malzeme Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından hazırlanan ÇED başvuru dosyasında ise, "Proje alanı içerisinde ve yakın çevresinde 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun kapsamında kalan alanlar bulunmamaktadır." ifadeleri yer almıştı.

BETON SANTRALİ VE OCAKLAR AÇILACAKTI

Proje kapsamında Girdap Deresi üzerinde 24 metre talveg kotunda, 62 metre yüksekliğinde Kil Çekirdekli Kaya Dolgu Baraj, 623 hektarlık alana 21 bin 800 metre uzunluğunda borulu Sulama Şebekesi, 13 bin 308 metre uzunluğunda çelik borulu İsale Hattı, 40.000 m3 /gün kapasiteli İçme Suyu Arıtma Tesisi ve 3.600 m3 'lük Su Deposu yapılacaktı.

Ayrıca proje konusu tesislerin inşasında ihtiyaç duyulacak malzemelerin temini amacıyla 2 adet kaya malzeme ocağı, 4 adet geçirimsiz malzeme ocağı, kırma-eleme-yıkama tesisi ve beton santrali kurulacaktı.

İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLECEKTİ

4 yılda tamamlanması planlanan barajın maliyetini yaklaşık 1 milyar 388 milyon TL, ekonomik ömrü ise 50 yıl olarak öngörülüyordu.

Gerekliliklerin yerine getirilmesi sürekli bakım-onarım ve yenileme çalışmaları yapılması şartıyla barajın ömrünün uzatılabileceği de kaydedildi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; Yenişehir ilçe merkezi içme suyunun halen derin kuyu sondajları ile temin edildiği, ikinci kademe olarakta depolara yükseltilen içme suyunun bu depolardan şebekeye verildiği belirtildi.

Söz konusu uygulamadan dolayı içmesuyu temininin maliyetin yüksek olduğu, barajın yapımıyla ilçenin içme suyu ihtiyacı temini sıkıntısı kalmayacağı ifade edildi.

Ayrıca proje kapsamında 623 hektarlık sahanın sulama suyu ihtiyacının karşılanacağı, bölgede tarımsal üretimin artacağı da belirtildi.

Kaynak :İsmail Karaduman

KENT GÜNDEMİ 22 Nisan 2025 Salı, 13:18

Yorumlar

Öne Çıkanlar

Diğer Haberler

BURSA'DA DİKKAT ÇEKEN İMAMOĞLU AÇIKLAMASI!

BURSA'DA DİKKAT ÇEKEN İMAMOĞLU AÇIKLAMASI!

ÖZKAN-YEŞİLTAŞ GERİLİMİ!

ÖZKAN-YEŞİLTAŞ GERİLİMİ!

GENEL SEKRETERİN HEDEFİ FAHRETTİN BEŞLİ Mİ?

GENEL SEKRETERİN HEDEFİ FAHRETTİN BEŞLİ Mİ?

YENİ PAPA İZNİK'E GELECEK Mİ?

YENİ PAPA İZNİK'E GELECEK Mİ?

SADİ BAŞER'DEN BURSA UYARISI!

SADİ BAŞER'DEN BURSA UYARISI!

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISINDAN İMAMOĞLU'NA AĞIR SÖZLER

NİLÜFER BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISINDAN İMAMOĞLU'NA AĞIR SÖZLER