AÇ MI YATALIM TOK MU?
Bİ BAK, 26 Ağustos 2024 Pazartesi, 11:54Bilim cevapladı: Aç mı yatalım tok mu?
Hürriyet gazetesinden Sedef Batı yazdı: "Bugüne kadar yatmadan yaklaşık üç saat önce yemeyi bırakmanın en iyisi olduğunu duyduk, ona inandık. Çünkü uzmanlar bunun vücudumuza yediğimiz son yemeği sindirmesi için bolca zaman tanıdığını, böylece uykumuzu bozmadığını, ayrıca reflüsü olan kişilere yatmadan önce reflü semptomlarından kaçınmaları için zaman verdiğini söyledi."
Diyetisyen Gülçin Işık, her geçen gün beslenme protokollerine dair yeni yeni çalışmaların ortaya çıktığını, kimi zaman az az ve sık sık beslenmenin daha faydalı olduğunu okurken kimi zaman aralıklı oruç şeklinde beslenin vücuda daha iyi geldiğini yazan yazılar okuduğumuzu ifade etti.
Işık, buradaki meselelerin çoğu zaman bireysel durumlara göre değişebildiğini, kişinin yaşının, cinsiyetinin, sağlık durumunun, spor yapıp yapmamasını günlük yaşamındaki iş yükünün, psikolojik ihtiyaçlarının vb. değerlendirilerek kişiye göre karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Son yıllarda en çok da aralıklı orucun faydalarının görüldüğünü, uzun açlıkların vücuttaki etki mekanizmasının insülin düzeylerini düzenlediğini, kanserli hücrelerin ölmesini sağladığını, kolesterol düzeylerini düşürerek kalp sağlığına iyi geldiğini gösteren pek çok çalışmanın olduğunu belirtti.
Işık, "Gerçekten de eğer ki kişi uygularken sorun yaşamıyorsa aralıklı oruç yaparak, günde 2 kez beslenerek yağ kaybı sağlayabilir, bağırsak sağlığını düzeltebilir, uyku düzenini iyileştirebilir, kan basıncını düşürebilir. Dolayısıyla da bunu da destekleyen çalışmalar ışığında baktığımızda kişiler; örneğin, 12.00 ve 20.00 saatlerinde yemek yiyip, daha sonra yemeyerek akşam atıştırmalıklarını keserek, uykuya aç bir şekilde geçiş yapabilirler."
Burada birkaç noktada eksiklik olduğunu ifade eden Işık, bunun nedenini şöyle açıkladı: "İlk olarak aç yatmak ve tok yatmak kavramlarını netleştirmek gerekiyor. Çünkü aralıklı oruç ya da benzeri aç uyumayı savunan durumlarda uyumadan 3-4 saat önce yeme içmeyi kesmek gerekiyor. Yani aslında akşam yemeği yeniliyor, sindirime fırsat veriliyor. Dolayısıyla da aç yatılarak sistem düzenleniyor. Bazen buradaki akşam yemeği saatleri daha erkene alınabiliyor, 20.00 değil de 17.00-18.00 gibi de olabiliyor."
Işık, "Oysa tok yatılması gerekir denildiğinde akşam yemeğinden sonra hala bir şeyler tüketeceksek burada uyumadan önce sindirim sistemini dinlendirmemenin etkisi ile reflü, mide yanmaları, uyku bozuklukları gibi kısa vadeli sorunlarla karşılaşılacağı gibi diyabet, hipertansion, kalp hastalıkları gibi kronik sorunlarla da yüzleşebilirsiniz" sözlerini ekledi.
"Eğer ki tok yatmayı yalnızca akşam yemeğini kaldırmayın anlamında söylüyorsa o zaman da bu durum aslında diğerinden çok da farksız sayılmaz" diyen Işık, "Bu görüşü savunan doktorlar olsa da henüz bunu destekleyici çalışmalar yeterine bulunmayışından dolayı tavsiye etmiyoruz. Ancak çalışmaları takip edip, bilimin ışığında ilerleyerek, kişiye uygun diyet programları ile hareket etmeyi ihmal etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.
Healthline'a konuşan Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü kayıtlı diyetisyen Wesley Delbridge'e göre aç bir şekilde yatağa girmenin bazen tam bir gece uykusu almayı engelleyebildiğini, bunun da aşırı yemeye neden olabileceğini, sabah çok aç uyanmanın büyük bir yemek yeme çılgınlığına yol açabileceğini vurguladı.
Amerikan akademik tıp merkezi Cleveland Clinic'e göre yatmadan yaklaşık üç saat önce yemeyi bırakmak en iyisidir. Bu, vücudunuzun yediğiniz son yemeği sindirmesi için bolca zaman tanır, böylece uykunuzu bozmaz, ancak uykudan önce aç hissetmeden yatağa gireceğiniz kadar küçük bir zaman aralığı bırakır. Üç saatlik bir aralık bırakmak, daha az kesintili bir uyku ve uyandığınızda ve güne hazırlandığınızda daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlar. (Kaynak: Hürriyet)
Bİ BAK 26 Ağustos 2024 Pazartesi, 11:54
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler